Kategorije
Buka i vibracije Izolacija buke

Kako se zaštititi od buke

Nekoliko jednostavnih metoda koje provjereno pomažu

Ako vas zvukovi bučnih susjeda, prometa ili neumorno lajanje susjedovog psa drže noću budnima, možda potražite spas u pojačanoj izolaciji od buke u vašem domu. Poboljšanje zvučne izolacije nije nužno zahtjevno ili skupo, kao što bi mogli na prvu pomisliti. Iako ne postoji jedan jedini način kako to možete napraviti, postoji nekolicina manjih zahvata koji vam mogu poboljšati kvalitetu života u urbanim sredinama.

Što je izolacija od buke?

Često, pri pomisli na izolaciju od buke, oni manje upućeni prvo pomisle na slavnu piramidalnu spužvu koja se koristi(la) u glazbenim studijima. Spužva, ili bilo kakav porozni1 upojnik zvuka mogu imati ulogu u izolaciji zvuka, ali oni nisu izolacija od buke. Debeli zastori na prozorima i raskošni tepisi će smanjiti količinu zvuka koji se odbija od površina prostorije, ali neće spriječiti prolazak zvuka kroz njih.

Kada rukama dodirnete neku pregradu, možete pod prstima osjetiti određeni otpor koji vam ta pregrada pruža. Ako kojim slučajem pritisnete tanki komad pleksiglasa, vidite da se on uvija mnogo više nego kao što je slučaj s debelim betonskim zidom. Svi fizički predmeti imaju svoju masu, kao što imaju i otpor prema uvijanju, ono što opisujemo kao čvrstoća.

U akustičkom smislu, pritisak vaših prstiju, potpetica ili zvučnih valova za sve je materijale jednak – oni osjećaju silu koja djeluje na njih, neovisno je li porijeklo sile iz neke čvrste tvari, poput ispuštene čaše koja se treskom razbije kada udari u pod; tekućine, poput kiše koja udara po limenom krovu; ili plinovitog medija, poput zvučnih valova.

Zatvorite rupe

Zvuk se ponaša približno jednako kao i voda. I zrak i voda su fluidi, i gdje god postoji prolaz koji povezuje dva volumena, postoji mogućnost da će se povezati. Zvučni valovi putuju zrakom slično kao što valovi putuju površinom vode kada u nju bacimo kamenčić. Valovi u vodi putuju i ispod površine, ali ih ne možemo vidjeti, pa zato na njih ne obraćamo pozornost.

Da bi vaš trud uložen u izolaciju bio uspješan, potrebno je pronaći prolaze zvuka

Prozori i vrata

Često se problemi nalaze na banalnim mjestima. Uselite se u novi dom i prilikom useljenja tražite kvalitetna vrata od punog materijala. Proizvođač garantira povišene izolacijske vrijednosti, ali vi primjećujete da stvar ne funkcionira kao što je zamišljeno. Pažljivom inspekcijom oko oboda i okvira vrata otkrijete da vam nisu ugradili padajuću brtvu, a majstor koji je ugrađivao vrata nije dobro ispunio prostor oko okvira vrata poliuretanskom pjenom.

Slično je moguće i s prozorima. Nakon što ste uložili u prozore s povećanim izolacijskim svojstvima, isti nisu pravilno ugrađeni i nisu postigli atestirane vrijednosti.

Kod stolarije s pojačanim vrijednostima izolacije od buke, treba osobito obratiti pozornost na ugradnju.

Padajuća brtva za vrata u presjeku

Instalacije i kanalice

Moguće je da razgovor iz susjedne prostorije lako dopire do vaše radne sobe zbog toga jer su povezane elegantnim prolazima, poput zajedničkih kanala za instalacije. To je češći slučaj u starim zgradama koje zbog štednje nisu primjenjivale zasebne vertikale ili prolaze kanala, iako nije nemoguć ni u ova modernija vremena. Zbog želje za brzom zaradom, razni “investitori” nisu pratili građevinske propise pri gradnji, i ostavili su probleme da ih riješite kako znate i umijete.

Ispunite šuplje prostore poroznim materijalima

Kao što je spomenuto u uvodnom dijelu, porozni apsorberi imaju svoju ulogu. Njihova uloga je manja, ali nije zanemariva. Obzirom na njihovu cijenu u omjeru na dobit u izolaciji njihova ugradnja postaje prihvatljiva. Osim što upijaju zvuk, često su i odlični toplinski izolatori, te se na taj način može postići višestruka korist.

Najznačajnija primjena poroznih upojnika zvuka je u međuprostorima u konstrukciji:

  • ispuna spuštenog stropa ili zida,
  • ispuna međukatne drvene konstrukcije,
  • popunjavanje oko dimnjaka i kanalizacijskih cijevi,
  • ispuna niša iznad ili ispod stepenica i sl.
Ispuna međuprostora mineralnom vunom

Dodajte masu

Nakon što ste spriječili prolaz zvuka kroz proreze u građevinskim elementima te ispunili šupljine, a još uvijek se ne čini da ste postigli zadovoljavajuću razinu izolacije od zvuka, potrebno je dodati masu. Ne bilo kakvu i ne na bilo koji način.

zgradnja dodatnih pregrada i zidova neće imati puni učinak ako nisu poduzeti prethodni koraci.

Kod zvuka postoje pravila koja ne vrijede za uobičajene konstrukcije. Na primjer, ako imamo pregradu koja ima izolacijsko svojstvo od 40 dB, udvostručenjem debljine nećemo dobiti 80 dB – ni približno! U najboljem slučaju možemo dobiti 43 dB.

Svako udvostručenje mase pregrade donosi dobit od najviše 3 dB.

Kao što odmah vidimo, dozidavanje zida u punoj debljini nije niti ekonomično, a ni učinkovito. Najbolje rezultate možemo postići ako je masa koju dodajemo u obliku dodatne obloge (npr. suhom gradnjom i/ili akustičkim barijerama), koja je minimalno povezana s osnovnom pregradnom konstrukcijom koju hoćemo poboljšati. Zašto?

Probajmo zamisliti situaciju u dvorani za boks, gdje boksač udara u vreću, a njegov prijatelj asistira s druge strane. Prijateljeve ruke su ispružene u laktovima i čvrsto drže vreću. Svaki boksačev udarac prelazi iz rukavice u vreću, minimalno se upija i dolazi ravno do njegovog prijatelja kroz njegove ispružene ruke, koje liče na poluge. U našem primjeru boksač je zvuk, vreća je dodatna pregrada, prijateljeve ispružene ruke su ovjes te pregrade, a prijatelj osnovna konstrukcija.

Iz primjera logično vidimo dva mjesta za dobit u izolaciji:

  1. Ili trebamo vreću učiniti što je moguće upojnijom, a to ima svoje granice;
  2. ili trebamo reći boksačevom prijatelju da se ne drži čvrsto za vreću, i da savije ruke u laktovima.

Prevedeno na stvarnu situaciju, moramo ugraditi materijale koji imaju spomenuta svojstva – moraju biti elastični i posjedovati veliki unutarnji gubitak2. Klasična suha gradnja u našem slučaju nije od prevelike pomoći, dobit u izolaciji koju možemo na taj ostvariti nije dovoljno velika, ali u manje zahtjevnim slučajevima može biti dostatna.


Komentar autora

U ovom članku se namjerno nisam osvrnuo na temu udarne buke3. Mislim da ta tema zbog važnosti i učestalosti zaslužuje zasebni članak. Zato ću napisati opširniji članak koji objašnjava što se točno može napraviti, koja su ograničenja pri izvedbi, i što je učinkovito ako su Vam se pojavili problemi s udarnom bukom.

Do tada, nadam se da sam uspio prikazati jednostavne zahvate koji ne koštaju mnogo novca, i barem malo približio temu izolacije od buke na jednostavan i razumljiv način.


Bilješke

[1] – Porozni upojnici ili apsorberi dobili su ime prema svojstvu materijala – mnogo zračnih džepova međusobno povezanih labirintom osnovnog materijala. To mogu biti vune, poput mineralne, staklene ili poliesterske; spužve, tkanine, staklene i gumene granule, gline, ugljen i sl.

[2] – Sposobnost rasipanja energije zbog posljedice velikog trenja unutar strukture samog materijala.

[3] – Buka koja primjerice nastaje kao posljedica udara potpetica cipela, pada predmeta ili rada mehaničkog uređaja postavljenog na pod.