Baza znanja

Buka cestovnog prometa

Buka cestovnog prometa je vodeći zagađivač bukom. To je prvenstveno zbog velikog broja automobila i drugih cestovnih vozila koja imaju motore s unutarnjim sagorijevanjem koji energiju razvijaju na osnovi kontrolirane eksplozije u svojoj unutrašnjosti. Električni automobili, bez motora s unutrašnjim sagorijevanjem i tiši, polagano zauzimaju svoje mjesto, ali samo odsustvo motora nije jedini preduvjet za manju količinu buke vozila.

Cestovni promet

Kako nastaje buka cestovnih vozila?

Buka motora

Buka motora Buka motora nastaje pri djelovanju plinova na klip u tijeku procesa kompresije i ekspanzije u cilindru motora. To proizvodi vibracije vanjskih zidova bloka motora, te se isti pretvaraju u zvučne površine i emitiraju buku. Buka koju proizvodi motor ovisi o radnom volumenu motora, opterećenju i broju okretaja.

Buka usisnog sustava

Buka usisnog sustava Buka usisnog sustava nastaje pri otvaranju i zatvaranju usisnih ventila. Njen intenzitet ovisi o režimu rada motora, opterećenju i broju okretaja motora, vrsti zračnog filtera i prigušivača.

Buka ispušnog sustava

Buka ispušnog sustava Buka ispušnog sustava nastaje otvaranjem ispušnog ventila i naglim otpuštanjem plina u ispušni sustav. Razinu buke ispušnih plinova određuje tlak u cilindru motora, brzina podizanja ventila, promjer ventila i drugih mehaničkih kretnih elemenata.

Buka ventilatora

Buka ventilatora Buka ventilatora nastaje njegovim radom zbog trenja molekula zraka i stvaranja zona niskog i visokog tlaka ispred i iza lopatica. Karakter buke ovisi o promjeru i obliku lopatica i broju okretaja u radu.

Buka kotača

Buka kotača Kotači cestovnih vozila u kontaktu s podlogom stvaraju buku. Ovisno o konstrukciji kotača i pneumatika, grubosti kolničkog zastora (asfalt, kamen, makadam) i brzini vozila, stvaraju se različite karakteristične vrste buke. Povećavanjem brzine za jednu četvrtinu, buka kotača povećava se dvostruko.

Nemate vremena? Ne usudite se sami? Imamo rješenje!


Pošaljite nam opis problema na našu adresu elektroničke pošte i povratno ćemo Vas nazvati u najkraćem roku s prijedlogom rješenja. Potruditi ćemo se pomoći Vam na najbolji mogući način.

Za Vas je ova usluga besplatna!