Baza znanja

Buka zrakoplova

Buka koju stvara zrakoplov u letu je poprilično kompleksna. Izvori zvuka su podijeljeni u četiri široke kategorije: buka mlaza (miješanje brze struje ispušnih plinova s okolnim zrakom), buka sagorijevanja (buka koja je povezana s brzom oksidacijom goriva i zraka, te posljedičnim otpuštanjem energije), buka turbine (često primjetna dok se zrakoplov kreće prema promatraču) i buka strujanja (posljedica strujanja zraka oko zrakoplova i površina za upravljanje).

Zrakoplov

Širenje buke

Buka okoliša smanjuje se proporcionalno povećanju udaljenosti izvora, kao posljedica širenja fronte vala, atmosferske apsorpcije i upojnosti površinskog pokrova tla. Buka koju proizvodi zrakoplov putuje od izvora na homogen i neometan način u obliku kuglastih valova.

Kuglasto (sferično) širenje zvučnih valova opada za 6 dB svakim udvostručenjem udaljenosti od izvora

Upijanje atmosfere

Atmosferska apsorpcija utječe na razine buke koje osjeća promatrač. Što je veća udaljenost koju zvuk mora proputovati, to je veća količina atmosferskog upijanja. Upijanje buke atmosferom osjeti se tek nakon otprilike 300 m. Kakrakter upojnosti ovisi o nekoliko čimbenika, poput temperature i vlažnosti zraka.

Upojnost atmosfere najniža je kod visoke vlažnosti zraka i visokih temperatura

Turbulencija i prijelazi vjetra, kao i temperatura i vlažnost igraju značajnu ulogu u utvrđivanju širenja buke preko velikih udaljenosti. Na kratkim udaljenostima između izvora i promatrača, utjecaj atmosfere je minimalan. Pojedini slučajevi, poput inverzija1, mogu usmjeriti buku što za posljedicu ima veće razine buke nego što bi to bio slučaj sa kuglastim širenjem. Učinci upojnosti su ovisni o frekvenciji buke. Visoke frekvencije se lakše upijaju od niskih.

Na većim udaljenostima buka niskih frekvencija zvuka postaje dominantna

Odbijanje zvuka

Odbijanje zvuka preko vodene površine ima još izraženiji učinak od vremenskih prilika. Buka koja putuje vodenom površinom je glasnija od zvuka koji putuje po tlu, zbog izrazito male upojnosti.

Učinci atmosferskih prilika na kretanje zvuka

[1] Inverzija je pojava pri kojoj porastom visine dolazi do porasta temperature, a u pravilu je obratno.

Nemate vremena? Ne usudite se sami? Imamo rješenje!


Pošaljite nam opis problema na našu adresu elektroničke pošte i povratno ćemo Vas nazvati u najkraćem roku s prijedlogom rješenja. Potruditi ćemo se pomoći Vam na najbolji mogući način.

Za Vas je ova usluga besplatna!