Baza znanja

Kako buka utječe na vrijednost?

Osim svjesnosti o buci kao zdravstvenom problemu, potrebno je ukazati i na gubitak materijalne vrijednosti koji se događa kao posljedica neugodnog okruženja za boravak, obrazovanje, odmor i rad ljudi.

Radno mjesto

Radno mjesto

Ukoliko su zaposlenici neispavani, zasigurno će doći do smanjenog radnog učinka. U takvim slučajevima dolazi do poremećaja komunikacije uzrokovanim smanjenom pažnjom, što predstavlja početak kumulativnih učinaka u kojima se mogu naći mnogi drugi čimbenici stresa u radnom okružju čija će prisutnost dodatno smanjiti radni učinak, i u konačnici i zaradu.

Monetizirana vrijednost jedne godine poremećaja pri spavanju iznosi oko 2350 eura

Vrtići, škole i sveučilišta

Vrtići, škole i sveučilišta

Škola prepuna učenika koji moraju raditi u nepovoljnim uvjetima buke koja dopire s ceste i ulazi u pretjerano ječnu učionicu zasigurno utječe na nerazumijevanje izrečenog gradiva. To će kao jedna od slabijih karika u lancu u konačnici umanjiti opći utjecaj ulaganja u kvalitetnije školstvo, jer kada dolazi do nerazumijevanja u komunikaciji, tada i učenje postaje sve napornije zbog ponavljanja, a motivacija sve manja.

Monetizirana vrijednost poremećaja komunikacije uzrokovanog bukom iznosi oko 1410 eura

Nekretnine

Nekretnine

Nekretnine za život i boravak ljudi u čijoj se blizini otvori ugostiteljski objekt noćnog tipa, neće imati jednaku vrijednost kao i one koje nemaju sličan objekt u blizini. Jednako vrijedi i za nekretnine pored kojih trebaju biti izgrađene ili prolaze veće prometnice.

Procjenjuje se da vrijednost nekretnine opada za 1% po decibelu ako buka prelazi 40 dB(A)

Gubitak u općem zdravstvu

Zdravstvo

Uz vodeće bolesti današnjice, štetne posljedice buke se ističu sve više, pogotovo u razvijenim zemljama i gusto napučenim gradovima.

Buka predstavlja teret za cijelo društvo, u obliku izdvajanja za liječenje ili palijativnu skrb pacijenata koji su nastradali, kroz razne oblike izdvajanja za zdravstveno osiguranje.

Monetarna vrijednost 1 DALY (disability-adjusted life years; godine života prilagođene invaliditetu) iznosi vrtoglavih 42 727 eura!

Nemate vremena? Ne usudite se sami? Imamo rješenje!


Pošaljite nam opis problema na našu adresu elektroničke pošte i povratno ćemo Vas nazvati u najkraćem roku s prijedlogom rješenja. Potruditi ćemo se pomoći Vam na najbolji mogući način.

Za Vas je ova usluga besplatna!